Aardbeien-vanille taart
Aardbeien smaken zoet en toch bevatten ze heel weinig koolhydraten; per 100 gram slechts 8 gram. Onderstaand recept is voor een springvorm van 20 cm, ik gebruikte een kleinere vorm en slechts de helft van de ingrediënten. Met twee personen is acht punten wel erg veel, vandaar dat je op de foto een kleiner taartje ziet.
Voor 8 punten heb je nodig:
Bodem
1 eiwit (de dooier gebruik je voor de vanillecrème)
70 gram kokos
70 gram amandelmeel
1 el kokosmeel
50 gram boter op kamertemperatuur
Eventueel een tl vanillepoeder of een mespuntje kardemom
Springvorm van 20 cm doorsnee
Vanillecrème
150 ml slagroom
1 vanillestokje
1 eidooier
Topping
200 gram aardbeien
Eventueel wat muntblaadjes
Zo maak je de bodem:
- Verwarm de oven voor op 150 graden
- Klop het eiwit stijf
- Voeg de overige ingrediënten toe en meng tot een soepel deeg
- Klem een stuk bakpapier in de springvorm en vet de randen in met een beetje boter
- Druk het deeg uit in de vorm, gebruik eventueel de bolle kant van een lepel die je in heet water doopt
- Bak 15 à 20 minuten tot de bodem licht verkleurd is
- Laat afkoelen voordat je de vulling erop doet
Zo maak je de vanillecrème:
- Klop de helft van de slagroom tot het licht stevig is
- Verwarm de andere helft van de slagroom samen met het vanillestokje in een pannetje op matig vuur. Breng aan de kook, haal de pan van de warmtebron en laat afkoelen
- Klop de eidooier los in een kommetje
- Vis het vanillestokje uit de afgekoelde slagroom, voeg de losgeklopte eidooier toe en breng het mengsel weer aan de kook
- Laat een kwartiertje afkoelen en voeg dan de geklopte slagroom toe, roer tot een gladde crème
- Tot slot bestrijk je de afgekoelde bodem met de vanillecrème en legt de aardbeien erop. Garneer eventueel met wat blaadjes munt.
Bevat per punt: 3 gram koolhydraten, 38 gram vet en 4,5 gram proteïne