× Home LCHF Recepten Recepten op alfabet Achtergrondinformatie Contact
click to navigate Menu

Appelcakejes

appelcakejes

Als wij gasten krijgen dan kook ik gewoon koolhydraatarm. Dat hebben ze meestal niet eens in de gaten. Wat het toetje betreft is het wel eens lastig. Wij zijn de suiker zo ontwend dat we het niet missen. Sterker nog: ik vind toetjes of taart met suiker uitgesproken vies. Je smaakt past zich aan en het is net alsof je alles veel beter proeft. Maar krijg je mensen te eten die wel van zoetigheid houden dan smaakt zo’n dessert zonder suiker of zoetstof naar niks. Deze appelcakejes met vanillesaus zijn dankzij de appel zoet genoeg en de echte vanille in de saus maakt het helemaal af. Succes gegarandeerd!

Voor zes cakejes heb je nodig:

50 gram boter

2 eieren

een halve kleine appel

beetje citroensap

1 tl kaneelpoeder

6 walnoten

3 el amandelmeel

1 el kokosmeel

0,5 tl bakpoeder

Snufje zout

1 el Griekse yoghurt

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Smelt de boter in een pannetje
  3. Klop de eieren door de gesmolten boter
  4. Snijd de appel in piepkleine stukjes, besprenkel met citroensap en strooi er kaneelpoeder overheen
  5. Hak de walnoten fijn
  6. Roer alle ingrediënten door het botermengsel en meng het tot een gladde massa
  7. Schep het beslag in de vormpjes, tot een klein stukje onder de rand
  8. Bak goudbruin in 15 à 20 minuten
  9. Laat even afkoelen en haal ze uit de vormpjes

Voor de vanillesaus heb je nodig:

  1. 150 ml slagroom
  2. 1 vanillestokje
  3. 1 eidooier

Zo maak je de saus:

  1. Klop de helft van de slagroom tot het licht stevig is.
  2. Verwarm de andere helft van de slagroom samen met het vanillestokje in een pannetje op matig vuur. Breng aan de kook, haal de pan van de warmtebron en laat afkoelen.
  3. Klop de eidooier los in een kommetje.
  4. Vis het vanillestokje uit de afgekoelde slagroom, voeg de losgeklopte eidooier toe en breng het mengsel weer aan de kook.
  5. Laat een kwartiertje afkoelen en voeg dan de geklopte slagroom toe. Roer tot een gladde saus.
  6. Serveer samen met de appelcakejes.

Opmerking: ik had de slagroom vrij stijfgeklopt waardoor het meer een vanillecrème dan een saus werd. Wil je dat het wat vloeibaarder is dan kan je de slagroom wat dunner laten. Naderhand een scheutje opgeklopte room toevoegen gaat overigens ook prima.

Bevat per portie (1 cakeje en een zesde van de saus): 3 gram koolhydraten, 23 gram vet en 5 gram proteïne

appelcakejes

appelcakejes

appelcakejes