× Home LCHF Recepten Recepten op alfabet Achtergrondinformatie Contact
click to navigate Menu

LCHF in het kort

Low Carb High Fat, afgekort tot LCHF, is een koolhydraatarme voeding waarbij je het grootste gedeelte van je energiebehoefte uit vetten haalt. Afhankelijk van je doel kun je variëren met de hoeveelheid koolhydraten. De inname van proteïne (eiwitten) is afhankelijk van je gewicht en lengte en verandert in principe niet met een koolhydraatarme voeding. Tenzij je een ketogeen dieet gaat volgen, daarover meer in een van mijn andere artikelen.

Het basisprincipe is eenvoudig: kies voor natuurlijke, dus onbewerkte, voedingsmiddelen en eet alleen wanneer je honger hebt. Dit kun je naar hartenlust eten: vlees, vis, eieren, roomboter, olijfolie en alle groentesoorten die boven de grond groeien. Vermijd suiker en zetmeelrijk voedsel zoals brood, pasta en aardappelen.

Let op: wanneer je insuline gebruikt begin dan nooit aan een koolhydraatarm dieet zonder begeleiding van een diëtist of diabetesverpleegkundige. De behoefte aan insuline vermindert snel, veel mensen merken dat ze binnen een paar dagen al 30% minder insuline nodig hebben. Voorkom hypoglycaemie en vraag hulp bij het aanpassen van de dosering. Word je alleen met metformine behandeld dan is er geen gevaar voor een te laag bloedsuiker. Desondanks is het natuurlijk goed om in de gaten te houden of je al zonder medicijnen kunt. En dit gaat sneller dan je denkt!

lchf voeding

Voedsel waarvoor we gemaakt zijn

Koolhydraatarm eten, met natuurlijke vetten, is het soort voedsel dat de mens gedurende miljoenen jaren heeft gegeten. We zijn hierop volledig aangepast. Er worden pas sinds 10.00 jaar granen verbouwd, in Europa zelfs pas 5000 jaar. Geraffineerd suiker kennen we sinds 150 jaar. Extreem bewerkt eten, dat eigenlijk de naam voedsel niet verdient, zijn we de laatste decennia in toenemende mate gaan gebruiken. Veel gezondheidsproblemen ontstaan door dit ‘nieuwe’ eten. Met LCHF ga je terug naar de basis en eet je precies het voedsel waar je lichaam behoefte aan heeft.

Eet vooral:

Ontwijk:

Gun je zelf nu en dat wat lekkers

Een glas rode wijn of droge witte wijn is geen probleem. Alcohol kan de vetverbranding wel een beetje afremmen, dus hou hier rekening mee als je wilt afvallen.

Pure chocolade (min 70% cacao), af en toe een klein stukje.

Drinken:

Koffie (lekker met slagroom of kokosolie), alle soorten thee en water.

Suggesties voor een dagmenu

In het begin is het even uitzoeken hoeveel je bij elke maaltijd moet eten om je verzadigd te voelen. Er zijn verantwoorde tussendoortjes maar de beste snack is geen snack. Het mooie is dat je door deze manier van eten al gauw geen behoefte meer hebt aan snacken tussen de maaltijden.

Als ontbijt is het makkelijk om iets met eieren te kiezen. Gebakken (eventueel met ham / kaas / spek), roerei van drie eieren met 30 à 40 gram boter of een paar gekookte eieren, fijngemaakt en vermengd met een flinke klont roomboter. Je kunt ook kiezen voor een bakje Griekse of Turkse yoghurt met 10% vet en zelfgemaakte granenvrije muesli (zie recept), met wat bessen / aardbeien / frambozen. Eet er nog een gekookt eitje bij en als het onvoldoende vult kun je wat kokosolie in je koffie of thee doen.

boter

Lunchsuggesties:

avocado

Diner:

Het meest simpele is als basis een stukje vlees, vis of kip, vaak met een vette saus en veel groente. Een klont roomboter of gesmolten roomkaas is op veel groente lekker. Daarnaast zijn er nog allerlei varianten mogelijk zoals low carb pizza, quiches, wraps etc. Je kunt in plaats van aardappels een puree maken van broccoli of bloemkool: koken, afgieten, flinke scheut slagroom erbij en fijnstampen. Eventueel nog wat Parmezaanse kaas erdoor roeren. Daarnaast neem je nog andere groente, dus zo kom je wel aan je 500 gram per dag, zeker als je bij de lunch ook al wat groente of rauwkost hebt gegeten. In plaats van gewone rijst kun je bloemkoolrijst maken. Zelfgemaakt heeft de voorkeur maar heb je tijdgebrek dan kun je dit ook kant en klaar kopen bij veel supermarkten.

Je kunt prima LCHF eten als je vegetariër bent en zelfs zuivel kun je uitsluiten (behalve roomboter).

Drinken

Koffie, thee en water is de basis. Af en toe een glas droge witte of rode wijn kan prima. Geen vruchtensappen en ook geen light frisdrank. Het probleem met suikervervangers (niet alleen in frisdrank) is dat ze je behoefte aan zoetigheid in stand houden, je krijgt er meer trek van en waarschijnlijk houden ze ook de vetverbranding tegen doordat je lichaam ‘denkt’ dat er suiker aankomt.
Wees voorzichtig met melk, dit bevat veel melksuiker. Een scheutje room in je koffie kan weer wel.

Tussendoor, als je toch trek hebt tussen de maaltijden:

koffie met slagroom en pure chocolade

Hoe komt het dat je afvalt?

Je hersens hebben glucose nodig. Gelukkig kan het lichaam dat zelf in de lever aanmaken. Doordat je geen suiker eet gaat de lever uit vet glucose maken. Deels gebeurt dat uit het vet dat je eet, maar als je zorgt dat je precies genoeg eet en niet te veel, dan worden al gauw de vetreserves in het lichaam gebruikt. Doordat je vet eet, ga je vet verbranden. Sterker nog, als je het goed doet word je lichaam een vet-verbrandende machine!

Met koolhydraatrijke voeding ontstaan er steeds suikerpieken in het bloed. Het lichaam maakt dan insuline aan om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Insuline is echter ook het hormoon dat zorgt voor vetopslag. Tot overmaat van ramp is die insulineproductie ook nog erg onnauwkeurig, waardoor je eerst een suikerpiek krijgt na een maaltijd en vervolgens een dal waarbij je bloedsuikerspiegel lager wordt dan voor de maaltijd. Gevolg: je krijgt honger en wilt weer wat eten. En het hele proces herhaalt zich. Het is vrij normaal dat je op deze manier tot wel zes keer per dag iets wilt eten, maar gezond is het niet.

Met LCHF-voeding krijg je een stabiele bloedsuikerspiegel. In het begin moet je even leren welke hoeveelheid eten jou genoeg verzadiging geeft tot de volgende maaltijd. Krijg je tussendoor honger dan weet je dat je te weinig vet hebt gegeten. Dit kun je prima oplossen met een beetje slagroom of kokosolie in je koffie of thee, of een verantwoord tussendoortje, maar het streven is maximaal drie keer per dag eten. En dit is binnen korte tijd ook niet moeilijk. Deze manier van eten zorgt ervoor dat je langdurig verzadigd bent en eigenlijk wordt je interesse in eten heel klein. En dat is mooi meegenomen als je af wilt vallen.

Heb je al een goed gewicht? Maak je geen zorgen dat je te mager wordt. Deze manier van eten zorgt dat je op je natuurlijke gewicht komt en blijft. Dus als je te mager bent is dit een manier om wat aan te komen. Alles draait om balans in je voeding.

Bronnen

A. Eenfeldt, Matrevolutionen (in het Engels vertaald als Low Carb, High Fat foodrevolution) (Stockholm, 2011)

Website Dietdoctor.com

Website Diabetesfonds, medicijnen bij diabetes.