× Home LCHF Recepten Recepten op alfabet Achtergrondinformatie Contact
click to navigate Menu

Boekrecensie Lichter – William Cortvriendt

Omslag Lichter

Het gebeurt maar zelden dat er een boek over voeding verschijnt waar ik het voor 98% mee eens ben. William Cortvriendt, arts en bekend van het programma ‘Hoe word ik 100’, rekent af met de mythe dat afvallen een kwestie is van minder eten en meer bewegen. En dat is niet het enige dogma dat hij onderuit haalt. Zo maakt hij duidelijk dat verzadigde vetten juist erg gezond zijn en dat een calorie uit koolhydraten heel iets anders in je lichaam doet dan een calorie uit vetten of eiwitten.

In 17 vlot te lezen hoofdstukken legt hij uit wat de werkelijke oorzaken zijn van overgewicht en diabetes type 2. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een kopje ‘om te onthouden’, waaronder de kernpunten van het hoofdstuk herhaald worden.

Kamp je met overgewicht dan kan je met behulp van het actieplan aan de slag om definitief af te rekenen met de extra kilo’s. Er staat een handige voedingsmiddelentabel in zodat je direct kan zien wat gezonde keuzes zijn. Het boek wordt afgesloten met een aantal recepten. Cortvriendt staaft zijn beweringen met een uitgebreide referentielijst.

Dan nog even over de punten waarbij ik het niet met Cortvriendt eens ben. Over het ketogeen dieet zegt hij dat je dit nooit mag combineren met een eiwitbeperking, omdat je dan spierweefsel zou verliezen. Nu lijkt het mij schier onmogelijk om te weinig eiwitten te eten bij een ketogeen dieet, je kiest immers voor eieren, vlees, vis, volvette zuivelproducten etc. Maar het klopt ook niet wat hij zegt. Te veel eiwitten verhinderen dat je in ketose komt. Bij een overschot aan eiwitten gaat het lichaam hieruit glucose maken, in plaats van vet te verbranden. Het standaardadvies is 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Jason Fung, nefroloog en specialist op het gebied van low carb voeding en periodiek vasten, beveelt mensen die moeten afvallen aan om niet meer dan 0,6 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht te nuttigen. Let op: hierbij gaat hij uit van het streefgewicht, niet het huidige gewicht.

Een andere bewering waarbij Cortvriendt de plank mijns inziens misslaat is de aanbeveling om maximaal 200 gram rood vlees per week te eten. In een eerder stuk heb ik al uitgelegd dat er geen betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek is dat de eventuele schadelijkheid van vlees aantoont. Mijn advies: kies voor een stukje onbewerkt biologisch vlees, van een dier dat gegeten heeft waarvoor het bedoeld is. Bak het in roomboter, kokosolie of reuzel. Laat het niet aanbranden of maak het op een andere manier klaar. Combineer het niet met grote hoeveelheden koolhydraten. Dan kan je prima vlees eten, en je gezondheid zal daar wel bij varen.

Maar ondanks deze kritiekpuntjes kan ik het boek van harte aanbevelen. Niet alleen voor iedereen met overgewicht, ook huisartsen en diëtisten zouden dit boek moeten lezen. Wellicht kunnen ook zij ervan overtuigd worden dat de gangbare dieetadviezen volledig achterhaald zijn.

Lichter, William Cortvriendt, Uitgeverij Lucht, ISBN 9789492798039