Focaccia, koolhydraatarm en glutenvrij
Zelfs als je al heel lang koolhydraatarm eet heb je af en toe gewoon behoefte aan een lekker stukje brood. Bijvoorbeeld bij een kopje soep, bij de barbecue of gewoon op een zomerse avond met een glaasje wijn erbij. Dit focaccia brood bevat heel weinig koolhydraten, uiteraard geen gluten en is dankzij de pofiber lekker luchtig. En je hoeft het deeg niet eens te kneden! Ik heb in dit recept gekozen voor een klassieker met olijven, rozemarijn en zongedroogde tomaatjes. Maar je kan eindeloos variëren met de topping. Denk bijvoorbeeld aan cherrytomaatjes, Parmezaanse kaas, fetakaas, uien, salami, broccoli, spinazie, courgette, paprika, geitenkaas met spekjes etc.
Dit heb je nodig voor mijn variant:
4 eieren
200 gram roomkaas naturel
½ dl water
1 ½ dl amandelmeel
1 dl pofiber
2 tl bakpoeder
1 tl zout
2 el psylliumvezels (fiberhusk)
Voor de topping:
10 olijven
3 zongedroogde tomaatjes op olie
Grof zeezout
Een paar blaadjes verse rozemarijn
Ik gebruikte een bakblik van 24 x 27 cm, maar een ronde vorm van 24 cm doorsnee gaat ook prima.
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Klop de eieren luchtig
- Voeg de roomkaas en het water toe en mix het tot een glad geheel
- Meng alle droge ingrediënten in een andere kom en roer dit door het eimengsel
- Laat 10 minuten rusten en giet het dan in de vorm
- Snijd de olijven in tweeën en de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes en verdeel dit over het beslag
- Strooi er wat grof zeezout en blaadjes rozemarijn over
- Plaats de bakvorm in het midden van de oven en bak af in 25 tot 35 minuten
Lekker om te dopen in olijfolie en wat zeezout, glaasje rode wijn erbij en je waant je in Italië!
Bevat per reepje (als je het brood in 12 reepjes snijdt): 1 gram koolhydraten, 11 gram vet en 5 gram proteïne.