Kruidkoek van bakbananenmeel
Meel van groene bakbananen was voor mij een nieuw product. Ik kwam het tegen bij de webwinkel PuurMieke (nee, ik word niet gesponsord) en ik besloot het eens uit te proberen. Dit meel wordt gemaakt van onrijpe bananen en bestaat daardoor uit resistent zetmeel. Dit is een type zetmeel dat niet wordt verteerd door de dunne darm. Daarom valt het in de categorie van voedingsvezels. Het heeft veel minder invloed op je bloedsuikerspiegel. Resistent zetmeel wordt in de dikke darm gefermenteerd en kan zo een positief effect hebben op de darmflora. Daarbij zorgt het voor een verzadigd gevoel. Reden genoeg om er eens mee te gaan experimenteren. Het is relatief duur meel maar je hebt er heel weinig van nodig. Op de site van de webwinkel geven ze aan dat je 100 gram tarwemeel kan vervangen door 60 gram bakbananenmeel. Nu bak ik nooit met tarwemeel, maar ik heb gemerkt dat het absoluut klopt. Het is zo’n zetmeelrijk product dat je eerder teveel dan te weinig gebruikt. Na een paar pogingen waarbij mijn baksels veel te compact waren kwam ik voor deze kruidkoek uit op slechts 70 gram meel. Daarvan sneed ik 12 plakjes! Dan kom je per plakje op 6,5 gram koolhydraten, maar die zijn dus van een soort die je bloedsuikerspiegel weinig beïnvloeden.
Dit heb je nodig:
150 boter
4 eieren
1 tl zeezout (als je koekkruiden zonder zout gebruikt)
1 el koek- of speculaaskruiden (ik gebruik speculaaskruiden van Jonnie Boer)
70 gram groene bakbananenmeel
2 tl bakpoeder
2 flinke el Griekse yoghurt 10% vet
een kleine cakevorm van 20 cm, bakpapier, mixer
voor het serveren: verse roomkaas of boter
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven op 160 graden)
- Smelt de boter in een pannetje en laat even afkoelen
- Breek de eieren in een kom, voeg het zeezout toe en mix het enkele minuten tot de eieren luchtig zijn
- Meng de droge ingrediënten in een kom en voeg ze toe aan de eieren
- Voeg ook de gesmolten boter en de yoghurt toe en roer even goed door
- Bekleed een cakevorm met bakpapier
- Giet het deeg in de bakvorm
- Bak 25 – 35 minuten iets onder het midden van de oven
- Controleer met een satéprikker of de koek gaar is
- Laat afkoelen en snijd in plakken
- Serveer met verse roomkaas of met boter