Luchtig lowcarb brood
Koolhydraatarm brood is vaak heel compact, een snee is meestal wel voldoende. Dit brood is dankzij de pofiber en de yoghurt zo luchtig dat je ervan kunt blijven eten. En dat kan ook best, het bevat zeer weinig koolhydraten. Het is neutraal van smaak zodat het zich leent voor veel soorten beleg. Of gewoon zo, met een beetje roomboter. Extra lekker als je het eerst even in de broodrooster doet.
Pofiber is voor veel mensen een nog onbekend product. Het bestaat uit aardappelvezels, is daardoor goed voor je darmen en de koolhydraten ‘tellen’ niet, want ze verlaten je lichaam weer zonder dat ze opgenomen worden. Naast de toepassing in brood is het ook handig bij het paneren van een stukje vlees of vis. Eerst even door de pofiber halen, dan door een geklutst ei en vervolgens door wat sesamzaadjes.
Voor 1 klein brood heb je nodig:
3 eieren
3 dl Griekse of Turkse yoghurt 10% vet (300 gram)
2 dl amandelmeel (100 gram)
2 dl pofiber (35 gram)
2 tl bakpoeder
1,5 zout
1 el psylliumvezels (fiberhusk)
1 el chiazaad (eventueel te vervangen door een extra el psylliumvezels)
Een cakevorm van ongeveer 20 cm
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Klop de eieren met de mixer luchtig en schuimend
- Voeg de yoghurt toe en mix nog even door
- Meng alle droge ingrediënten in een kom en roer dit door het ei-yoghurtmengsel
- Laat 10 minuten staan
- Bekleed een kleine cakevorm met bakpapier, schep het beslag erin en schuif het brood iets onder het midden in de oven
- Bak goudbruin in 30 à 40 minuten
- Laat afkoelen en snijd in plakken.
Invriezen gaat prima, doe stukjes bakpapier tussen de sneetjes, dan plakken ze niet aan elkaar vast.
Als je het brood net als ik in 12 plakjes zijn dan bevat het per plakje: 1,5 gram koolhydraten, 9,4 gram vet en 5 gram proteïne