Pompoenstamppot
Hoewel pompoen een wat zoete smaak heeft, past deze toch prima in een koolhydraatarm voedselpatroon. Dus dit recept is zowel Pioppi- als LCHF-proof! De ene pompoen is overigens de andere niet, ze verschillen nogal in hoeveelheid koolhydraten. De hokkaido bevat ongeveer 7 gram koolhydraten /100 gram, de klassieke oranje pompoenen die heel groot kunnen worden leveren 4 gram koolhydraten /100 gram op en de flespompoen spant de kroon met 12 gram koolhydraten /100 gram. Ik ging dit keer voor makkelijk en kocht een zakje met stukjes pompoen. Scheelt wat zwaar werk, ik vind het opensnijden van een grote pompoen echt een crime. Maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat voorgesneden pompoen wel iets minder smaak heeft. Dus ben je een krachtpatser en zie je niet op tegen het klieven van zo’n groot ding, ga dan vooral je gang. Het recept is geschikt als hoofdgerecht voor 1 persoon of als bijgerecht voor 2 personen.
Je hebt nodig:
400 gram pompoenstukjes
100 gram zachte geitenkaas
40 gram rucola
1 tl pittige paprikapoeder
Verse zwarte peper en zout naar smaak (pas op, de geitenkaas maakt het al vrij zout)
1 el pompoenpitten, eventueel geroosterd
Zo maak je het:
- Breng de stukjes pompoen met een bodempje water en wat zout aan de kook en kook in 10 minuten gaar
- Giet af, voeg de geitenkaas toe en stamp het fijn
- Breng de puree op smaak met de kruiden
- Stamp de rucola erdoor, houd wat achter voor de garnering
- Leg wat rucola op een bord, schep de puree erop en strooi de pompoenpitten erover
Bevat per portie (als je het met 2 personen eet): 5 gram koolhydraten, 11 gram vet en 10 gram proteïne