Rucolapesto
In plaats van de klassieke basilicum gebruik ik in deze heerlijke pesto rucola sla. En als we dan toch aan het variëren zijn dan nemen we eens zonnebloempitten in plaats van pijnboompitjes. Met pesto kan je zo veel kanten op! In dit recept gaat er Parmezaanse kaas door. Eet je geen kaas neem dan gewoon wat meer zonnebloempitten. Waar kan je pesto voor gebruiken? Te veel om op te noemen. Maak bijvoorbeeld eens een koolhydraatarme pasta van courgettesliertjes, met kip, tomaatjes, champignons en deze pesto. Smeer het op een koolhydraatarm kaasbroodje. Doe een klodder door het beslag voor eimuffins, of door de vulling van een broccoliquiche. Verzin het maar!
Dit heb je nodig:
1 dl zonnebloempitten (50 gram)
een zakje rucola à 75 gram
30 gram Parmezaanse kaas, grof geraspt
een halve citroen
1 teen knoflook
¼ tl zeezout
½ tl chilipoeder
75 ml olijfolie van een goede kwaliteit
Keukenbenodigdheden: een keukenmachine of staafmixer met hoge kom
Zo maak je het:
- Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan
- Leg de pitten op een bord en laat ze even afkoelen
- Boen de citroen (de ene helft wordt niet gebruikt), knijp het sap eruit en rasp de schil
- Doe alle ingrediënten in de keukenmachine of beker van de staafmixer en maak er een mooie consistentie van. Voeg eventueel nog wat olijfolie of een beetje water toe.
- Bewaar in een goed afgesloten potje in de koelkast.