Zonnebloempittenbroodjes
Je kunt eigenlijk van alle noten, pitten en zaden wel meel maken. Dat gaat heel handig in een elektrisch koffiemolentje of in de hakmolen van de staafmixer. In dit recept gebruik ik sesamzaad en zonnebloempitjes. Er gaat ook chiazaad in. Ik weet niet hoe het met mijn lezers is, maar ik kan geen chiazaad meer zien zonder aan die tv-documentaire te denken over een vrouw die alleen rauwe groente en fruit at, en ook haar zoontje kreeg niets anders. Onder de veganisten wordt chiazaad gezien als ‘superfood’. Met deze term heb ik helemaal niets, dus ik gebruik het niet in mijn recepten vanwege de vermeende voedingswaarde maar wel vanwege de eigenschap dat het vloeistoffen bindt. Het geeft precies de goede consistentie aan dit anders te vloeibare deeg. Je kunt er daarom mooie broodjes mee bakken. Lijnzaad heeft dezelfde eigenschap, maar iets minder sterk. Maak je dus geen illusies dat je van chiazaad heel gezond wordt. Door low carb te eten word je gelukkig wel een stuk gezonder!
Voor 6 broodjes heb je nodig:
50 gram roomboter
4 eieren
¾ dl sesamzaadjes
1 dl zonnebloempitten
2 el chiazaad
1 el ongebroken lijnzaad, een beetje fijngemaakt met een vijzel
2 dl geraspte oude kaas
2 tl bakpoeder
Wat zonnebloempitjes voor de garnering
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden, heteluchtoven op 180 graden
- Smelt de boter in de magnetron of in een pannetje en laat even afkoelen.
- Klop de eieren luchtig met een mixer, dit duurt enkele minuten.
- Maal de sesamzaadjes en de zonnebloempitten tot meel.
- Meng het meel met de chiazaadjes, lijnzaad en het bakpoeder.
- Voeg het meel samen met de geraspte kaas toe aan de geklopte eieren.
- Laat 10 minuten staan.
- Schep 6 bergjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bestrooi met wat zonnebloempitten.
- Bak goudbruin in ongeveer 20 minuten.
Per stuk: 2,6 gram koolhydraten, 24,5 gram vet en 12,6 gram proteïne